Αν αναρωτιέστε για την επιλογή της φωτογραφίας με τους ήρωες καρτούν Pinky and the Brain, πιθανόν να σας λυθεί η απορία διαβάζοντας για το επιστημονικό επίτευγμα του επαναπρογραμματισμού απλών δερματικών κυττάρων σε νευρώνες.
Επιστήμονες από το Κέντρο Συστημάτων Βιοϊατρικής (LCSB) του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, κατάφεραν να εμφυτεύσουν επαναπρογραμματισμένους νευρώνες από δερματικά κύτταρα στον εγκέφαλο ποντικιών, για πρώτη φορά με μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά -από το 2010, και παλαιότερα είχαμε τέτοιες δοκιμές- ωστόσο είναι η πρώτη φορά, που έξι μήνες μετά την εμφύτευση, οι νευρώνες λειτουργούν πλήρως ενσωματωμένοι στο εγκέφαλο. Με πιο απλά λόγια, οι επιστήμονες, και πιο συγκεκριμένα οι καθ. ιατρικής Jens Schwamborn και Kathrin Hemmer, κατάφεραν να μετατρέψουν απλά κύτταρα από το δέρμα του ποντικιού σε νευρώνες, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση βλαστοκυττάρων ή άλλων κυττάρων με αντίστοιχες ιδιότητες και αυτό με εξαιρετική σταθερότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα περάσει πολύ καιρός ωσότου πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους. Χάρη σε αυτή τη τεχνική, θα μπορέσουν μελλοντικά οι επιστήμονες να αντιμετωπίσουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η Νόσος Αλτσχάϊμερ, αντικαθιστώντας τους κατεστραμμένους νευρώνες με νέους.
Μερικές ακόμη -αν και ακραίες- εφαρμογές, είναι να μπορούν να αναπρογραμματίσουν απλά κύτταρα, σε άλλο είδος κυττάρου για να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος ή να αντικαταστήσουν μελλοντικά κάποιο κατεστραμμένο μέρος ενός οργάνου ή ολόκληρο το όργανο. Ο καθ. Schwamborn δήλωσε σχετικά: “Είμαι πεπεισμένος ότι θεραπείες αντικατάστασης κυττάρων θα υπάρξουν στο μέλλον. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μας πήγαν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή τη κατεύθυνση”.
Πηγή: rtech.gr
Please
LIKE
and
SHARE,
Thank you!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου