Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Δικαιώθηκε για την αγορά αυτοκινήτου με 1 ευρώ μέσω Ebay

Όποιος αγοράζει προϊόντα μέσω Ebay έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τη γνωστή δυσάρεστη έκπληξη: όταν η τιμή είναι χαμηλή, ο πωλητής διακόπτει τη δημοπρασία. Δικαστική απόφαση ανατρέπει αυτά τα δεδομένα.

Όσοι δραστηριοποιούνται στο Ebay δεν μπορούν να διακόπτουν απλά τη δημοπρασία επειδή θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους με διαφορετικό τρόπο.

Η δημοπρασία μπορεί βέβαια να διακοπεί πρόωρα, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση «κερδίζει» τη δημοπρασία ο ενδιαφερόμενος που είχε καταθέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή τη μεγαλύτερη προσφορά.

Σε αυτό κατέληξαν χθες οι δικαστές του Ομοσπονδιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου στη Γερμανία, σε μια θεμελιώδη, όπως χαρακτηρίζεται, δικαστική απόφαση.

VW Passat για ένα ευρώ
Το δικαστήριο κλήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση ενός πωλητή ο οποίος προσέφερε ένα μεταχειρισμένο VW Passat, ορίζοντας ως τιμή εκκίνησης το ένα ευρώ. Λίγο μετά την έναρξη της δημοπρασίας ένας ενδιαφερόμενος πρόσφερε ακριβώς ένα ευρώ. Μερικές ώρες αργότερα όμως ο πωλητής διέκοψε τη δημοπρασία, ενημερώνοντας, μέσω e-mail, τον ενδιαφερόμενο, ότι είχε βρει αγοραστεί εκτός Ebay ο οποίος του προσέφερε 4.200 ευρώ για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής στο Ebay προσέφυγε στη συνέχεια στη δικαιοσύνη, ζητώντας από τον πωλητή να τον αποζημιώσει. Η μέση αξία του VW Passat στην αγορά, όπως ισχυρίστηκε, ανερχόταν στα 5.250 ευρώ. Ως αποζημίωση λοιπόν ο ίδιος ζήτησε ακριβώς αυτό το ποσό, μείον το ένα ευρώ που είχε προσφέρει στη δημοπρασία. Οι δικαστές τον δικαίωσαν. Το ακριβές ποσό της αποζημίωσης δεν έχει οριστεί ακόμη. Όπως απεφάνθη το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο, μεταξύ πωλητή και αγοραστή είχε συναφθεί ένα έγκυρο συμβόλαιο πώλησης. Δεδομένου όμως ότι ο πωλητής δεν ήταν πλέον σε θέση να προσφέρει στον αγοραστή το αυτοκίνητο, όφειλε να τον αποζημιώσει.

Προσοχή… στο Ebay

Η ετυμηγορία των δικαστών του Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταδεικνύει ότι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του Ebay πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πωλητές δεν μπορούν απλώς να διακόπτουν μια εν εξελίξει δημοπρασία, επειδή δεν έχουν επιτύχει την προσδοκώμενη τιμή. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πωληθεί κάτι σε όντως εξευτελιστική τιμή, ειδικά όταν η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ένα ευρώ. Όποιος θέλει να το αποφύγει αυτό θα πρέπει να ορίζει εξαρχής μια υψηλότερη τιμή.

Αντιθέτως, ο πωλητής έχει το δικαίωμα να διακόψει τη δημοπρασία εάν το προϊόν που προσφέρει έχει υποστεί εν τω μεταξύ ζημιές ή φθορές. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα διακοπής της δημοπρασίας όσο δεν έχει κατατεθεί προσφορά.

Σε ανακοίνωσή του το Ebay επισημαίνει ότι «η απόφαση του δικαστηρίου δεν εξέπληξε» και πως «επί της αρχής ισχύει ότι όταν προσφέρει κανείς ένα προϊόν προς πώληση στο Ebay, τότε δεσμεύεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία».

Πηγή: Deutsche Welle, ethnos.gr
Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου