Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η Ρωσία προσφέρει 100 χιλιάδες δολάρια σε όποιον σπάσει το Tor

Η Ρωσική Κυβέρνηση, προσφέρει 100 χιλιάδες δολάρια σε όποιον κατορθώσει να τους επιδείξει τον τρόπο αλλά και την τεχνολογία, η οποία θα μπορεί να εντοπίζει χρήστες που θα προέρχονται απο το Tor.

Το Tor (The Onion Router) είναι ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας στο Internet.

Δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου εθελοντικού δικτύου διακομιστών με σκοπό να αποκρύψει την τοποθεσία ενός χρήστη ή τη χρήση της κίνησης από οποιονδήποτε διεξάγει διαδικτυακή παρακολούθηση.

Το Tor αποκρύπτει την ταυτότητα ενός χρήστη που βρίσκεται online, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα του και διαβιβάζοντας πρακτικά τα στοιχεία του μέσα από χιλιάδες τυχαίες διαδρομές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την ανίχνευσή του.

Η ανακοίνωση της Ρωσικής Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε αρχικά στις 11 Ιουλίου, στην επίσημη ιστοσελίδα των κρατικών προμηθειών και πέρασε απαρατήρητη από το ευρύ κοινό για δύο εβδομάδες, έως ότου επισημάνθηκε από «ακτιβιστές» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λίγες μέρες πριν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ψάχνει προτάσεις από ερευνητές οι οποίες θα «μελετήσουν τη δυνατότητα απόκτησης τεχνικών πληροφοριών για χρήστες και εξοπλισμό χρηστών για το δίκτυο Tor«.

Ο διαγωνισμός, που είναι ανοικτός μόνο για Ρώσους πολίτες και επιχειρήσεις, απαιτεί από τους συμμετέχοντες να καταβάλουν 5.500 δολάρια ως τέλος αίτησης. Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 13 Αυγούστου, με το νικητή της σύμβασης να επιλέγεται έως τις 20 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Ρωσία ο αριθμός των χρηστών του δικτύου Tor εκτοξεύτηκε από 80 χιλιάδες το Μάιο σε 200 χιλιάδες αυτόν τον μήνα.

Παλαιότερα το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει τη χρήση στη χώρα οποιουδήποτε software το οποίο προσφέρει ανωνυμία, χωρίς να τα καταφέρει.

Επίσης πριν δύο χρόνια είχε ψηφίσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προέβλεπε «μαύρη λίστα» για όσα websites κρίνονται «παράνομα», ενώ η δυσφήμιση είχε αναχθεί σε ποινικό αδίκημα.

Όλα αυτά έρχονται ως συνέχεια του πρόσφατου νομοσχεδίου κατά της ανωνυμίας των Ρώσων bloggers, κάτι που έφερε αρκετές αντιδράσεις στη χώρα.

Πηγή: e-pcmag.gr
Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου