Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Οι Ιάπωνες δημιούργησαν σπέρμα για πρώτη φορά

Οι άνδρες που έχουν αδύναμο σπέρμα για τεκνοποίηση πλέον μπορούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα έχουν στη διάθεσή τους νέα «όπλα», καθώς Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο σπέρμα ενός θηλαστικού, συγκεκριμένα ποντικιού. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς κάτι τέτοιο μέχρι τώρα θεωρούνταν αδύνατο. Οι βιολόγοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σπέρμα έξω από το σώμα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, χωρίς όμως επιτυχία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, με επικεφαλής τον ουρολόγο και βιολόγο Τακεχίκο Ογκάβα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», ανέπτυξαν σπέρμα σε μία καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας τμήματα ιστών από τους όρχεις νεογέννητων ποντικιών, αποδεικνύοντας στη συνέχεια ότι το εργαστηριακό σπέρμα μπορούσε να γονιμοποιήσει ωάρια θηλυκών ποντικιών, οδηγώντας στη γέννηση υγιών ζώων. Η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διήρκεσε περίπου δύο μήνες.

«Θέλω να χρησιμοποιήσω τη μέθοδό μας και σε άλλα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων» δήλωσε ο Ογκάβα, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι η νέα τεχνική θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι μοριακοί μηχανισμοί για τη δημιουργία του ανθρώπινου σπέρματος και τελικά θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες, όπως ο ανδρολόγος Άλαν Πέισι, του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και είπαν ότι η επιτυχία της μεθόδου στα ποντίκια δεν εγγυάται ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους, δήλωσαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να δημιουργηθεί κάποια μέρα ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο, ως διαδικασία ρουτίνας.

Αν μελλοντικά αποδειχθεί ότι μία τέτοια τεχνική είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις πρακτικές των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε τους καρκινοπαθείς νέους - που είναι πολύ μικροί για να παράγουν σπέρμα, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν στείροι λόγω της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας- να διατηρούν τη γονιμότητά τους.

Πηγή: madata.gr
Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου